Awokado to niezwykle wartościowy owoc, bogaty w zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. Wspiera zdrowie serca, układ nerwowy oraz kondycję skóry. Dzięki wysokiej zawartości błonnika i antyoksydantów, awokado pomaga regulować poziom cukru we krwi, poprawia trawienie i działa przeciwzapalnie.
Awokado jest bogate w:
- Kwasy tłuszczowe omega-9 – wspomagają zdrowie serca, regulują poziom cholesterolu i działają przeciwzapalnie.
- Witaminę E – silny antyoksydant, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i wspiera zdrowie skóry.
- Witaminy z grupy B – wspierają układ nerwowy, poprawiają metabolizm i pomagają w redukcji stresu.
- Potas – reguluje ciśnienie krwi, wspomaga pracę mięśni i układu nerwowego.
- Błonnik – wspiera trawienie, poprawia pracę jelit i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.